söndag 12 februari 2012

Hummus

Mellanösterns svar pa tapas är Meze. Ordet meze kommer fran turkiskan och betyder smak. Meze äts oftast tillsammans med en lokal alkohol: i Turkiet är det raki, i Jordanien, Libanon och Syrien är det arak och pa Cypern dricks det ofta Cypriotiskt brandy till. Ett maste pa ett libanesiskt meze-bord är Hummus. Hummus är en dipp gjord pa kikärter som härstammar fran Libanon. Den äts oftast med pita-bröd eller grönsaker.

Recept för 4 pers.


1 burk (400 g) kikärter
1 msk sesamolja
1 msk olivolja
1 msk sesamfrön
1 stor nypa kummin
salt
chilikrydda
saft fran 1 citron

  1. Lat all vätska rinna av kikärterna, men behall vattnet. Mixa dem ordentligt och tillsätt vattnet lite i taget till du fatt en krämig konsistens.
  2. Tillsätt citronsaften, sesamoljan, olivoljan, kummin, salt och chili. Rör om och servera i en skall. Dekorera med sesamfröna.


Recept och bild fran elle.fr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...