lördag 25 februari 2012

Staden Sète och dess specialiteter

Jag befinner mej i Montpellier över helgen och njuter av 18°c varmt och soligt väder. Idag blev det besök i den smastaden Sète. Sète är en stad som levt och lever ännu till stor del av fisk och industrier. Staden är inte speciellt mysig, men speciell pa sitt sätt. Man haller pa att snygga upp den för att göra den mera attraktiv för turister. Ännu idag star batarna som man använder för att fiska tonfisk mitt inne i staden och restaurangerna som finns uppradade längs kanalen mitt inne i staden erbjuder alla fisk fran nattens fangst och ostron och musslor som odlats i den största lagunen i regionen, Etang de Thau. 

Vi passade saklart pa att äta ostron, 15€ för ett dussin + bläckfisk och grönsaker grillade pa plancha. 



Efterat blev det en battur pa lagunen för att kolla hur ostronen och musslorna odlas.


Här kommer ett enkelt recept pa grillad bläckfisk pa plancha:

1 kg djupfryst bläckfisk eller 2 om de är färska (maste tvättas om de är färska)
2,5 dl olivolja
3 finskivade vitlöksklyftor
persilja
saft av 2 citroner
salt och peppar


  1. Placera den frysta bläckfisken pa hushallspapper medan den tinar för att fa bort vätskan. Byt ut pappret med jämna mellanrum.
  2. Häll olivoljan, citronsaften, vitlöken, persiljan, saltet och pepparn i en skal och blanda om.
  3. Häll lite olja pa din plancha grill (i en stor stekpanna om ni inte har en plancha grill)
  4. Lägg bläckfisken pa grillen da den är varm och häll regelbundet olivoljeblandningen över bläckfisken. 
  5. Den är klar da den börja brynas.
  6. Servera med grillade grönsaker som paprika, potatis och zucchini.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...