söndag 19 februari 2012

Tiramisu

En av de mest kända italienska desserterna är Tiramisun. Ordet tiramisu betyder dra mej uppat eller med en mera poetisk synvinkel, ta mej till himlen.

Man är oense om fran vilken region i Italien Tiramisun härstammar, men en teori är att det var en toskansk hertigs favoritdessert. Därifran skulle den sen ha spridit sej sen till andra regioner i Italien. En annan teori är att de venetianska kvinnorna gav tiramisu till sina älskare pa kvällen sa att de skulle ha mera energi. Desserten spred sej utanför Italiens gränser pa 1800-talet genom ett flertal italienska kokböcker.

Det finns otaliga varianter av tiramisu men jag tänkte börja med den klassiska.

400 g mascarpone
2 ägg + 2 gulor
150 g florsocker
20 savoardikex
2 dl starkt kaffe
200 g riven mörk choklad
kakao

  1. Mjuka upp mascarponen med en gaffel.
  2. Separera gulorna fran vitorna.
  3. Vispa gulorna och sockret till en krämig smet. Tillsätt mascarponen och blanda ordentligt.
  4. Vispa vitorna till ett hart skum och blanda ner det i smeten.
  5. Doppa kexen i kaffet och lägg dem pa bottnen av en djup form (droppa eventuellt lite kaffe över kexen).
  6. Bred pa ett lager mascarponesmet och strö över chokladen.
  7. Fortsätt och lägg pa lager tills ingredienserna tar slut.
  8. Avsluta med mascarponen och lägg det i kylen.
  9. Strö över kakaon när tiramisun skall serveras.
Recept och bild fran elle.fr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...