tisdag 28 februari 2012

Tielle fran Sète

Jag har varit ur funktion p.g.a. en liten vinterkräksjuka (nej man vill inte skriva om mat da man spyr) men nu är jag tillbaka med den viktigaste specialiteten fran staden Sète : Tielle. Tielle är en sorts paj gjord pa bläckfisk och den kommer fran Sète och en av mina absoluta favoritpajer.

Recept pa tielle för 6 pers.


Pajdegen:
400 g mjöl
2 msk olivolja
10 g torrjäst
Fyllningen:
1 kg tomater
1 kg sma bläckfiskar
2 lökar
3 vitlöksklyftor
1 äggula
olivolja
rosmarin
salt och peppar

  1. Häll 3 msk ljummet vatten i en skal och tillsätt jästen. Häll mjölet, olivoljan och en nypa salt i en skal och tillsätt sedan jästen.
  2. Knada degen och tillsätt lite vatten at gangen tills du fatt en jämn degklump. Lat vila i 1 timme.
  3. Skalla, skala och kärna ur tomaterna. Mosa dem. Skala och hacka löken och vitlöken.
  4. Hetta upp vitlöken och löken i en kastrull och tillsätt sedan tomaterna, rosmarin, salt och peppar.
  5. Tvätta bläckfisken och skär den sedan i sma bitar. Tillsätt den i tomatsasen och lat puttra i 1 timme. Lat sasen kallna.
  6. Kavla ut 2/3 av degen och bred ut den i en pajform (eller i sma pajformer om du har). Fyll med tomatsasen och kavla resten av degen för att kunna använda den som lock pa pajen. Lägg den ovanpa fyllningen och "stäng" locket ordentligt genom att fästa locket vid bottnen.
  7. Pensla pajen med en vispad äggula och grädda i 210°c i 30 min. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...