tisdag 20 mars 2012

Kalv Axoa

Axoa (uttalas achoa) är en traditionell basikisk gryta som kommer frân den lilla regionen Labourd. Det finns mânga olika versioner av Axoa, nâgra ingredienser âterkommer ofta : nötkött/kalvkött, heta kryddor och lökar.

Här kommer ett recept pâ kalv axoa för 6 pers.


1 kg kalvbog
6 gröna chilifrukter
1 röd paprika
2 lökar
1 vitlöksklyfta
4 msk gâs/ankfett
Piment d'espelette (chilikrydda)
salt och peppar

  1. Skär kötten i 4 cm kuber.
  2. Skala lökarna och vitlöken och hacka.
  3. Smält hälften av fettet i en gryta och bryn köttet. Tillsätt resten av fettet, löken, vitlöken och rör om i 5 min.
  4. Tillsätt vatten tills det täcker köttet. Salta, peppra och lât koka upp. Täck med lock och lât smâkoka i 45 min.
  5. Skölj chilifrukten och paprikan och skiva dem. Lägg dem i grytan dâ köttet kokat i 45 min och lât puttra ytterligare 20 min.
  6. Servera med en liten nypa chilikrydda och eventuellt ris eller en bit färskt bröd.
Recept och bild fran elle.fr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...