tisdag 26 juni 2012

Daube provençale (provençalsk köttgryta)

Daube provençale är en köttgryta frân Provence i södra Frankrike och görs pâ lamm, fâr, nöt eller tjurkött. En riktig Daube kokas i en daubier (en slags lergryta).


Daube recept för 4 pers.

800 g grytkött
400 g lök
350 g morötter
250 g champinjoner
200 g seller (kvistar)
2 vitlöksklyftor
8 msk olivolja
2 msk smör
5 dl rödvin
1 l köttbuljong
1 lagerblad
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
1 msk oregano
100 g tärnad bacon

  1. Skär köttet i bitar och morötterna och löken i tärningar. 
  2. Tvätta champinjonernan och skär dem i mindre bitar.
  3. Tvätta och skiva sellerin.
  4. Hetta upp 6 msk olivolja i en gryta och bryn köttet i flera omgângar. Tillsätt löken och vitlöken.
  5. Tillsätt vinet och lât koka upp tills hälften avdunstat.
  6. Tillsätt buljongen, rosmarin, timjan och oregano. Koka upp igen och lât smâputtra i en timme. 
  7. Tillsätt morötterna och sellerin och lât koka i ytterligare 30 min. 
  8. Under tiden, hetta upp resten av oljan i en stekpanna och stek bacon och svamparna. Salta och peppra och lägg dem i grytan.
  9. Servera med pasta eller potatismos.
Recept och bild fran http://www.cuisineaz.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...