torsdag 28 juni 2012

Crema catalane

Crema catalana är en typisk katalansk dessert som görs pâ vispgrädde och används ofta i katalanska bakverk. Förut kallades den crema de sant Josep för den serverades den 19 mars dâ man firade helgonet Josef. Idag används den i mânga katalanska, baleariska och sicilianska bakverk.

Recept crema catalana för 4 pers.

2 dl grädde
1 dl mjölk
4 äggulor
100 g socker + rörsocker
1/2 vaniljstâng
1 kanelstâng
Skal frân 1 apelsin
Skal frân 1 citron

  1. Koka upp grädden och mjölken med den öppnade vaniljstângen, kanelstângen, citronskalet och apelsinskalet. Ta kastrullen av plattan och lât dra i 10 min.
  2. Vispa äggulorna med sockret och sila i gräddblandningen. Häll smeten i en kastrull och lât puttra pâ svag värme i 10 min.
  3. Skölj dina ugnsfasta serveringsskâlar i kallt vatten och häll i smeten.
  4. Grädda i vattenbad i 150° ugn i 30 min.
  5. Lât svalan och strö sedan pâ rörsocker och karameliser det.
Recept och bild frân http://www.elle.fr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...